dimarts, 25 de setembre del 2007

No apte per a lectors amb pressa

CarlesG del Fòrum de la Matagalls

Hola a tothom. Abans que res voldria felicitar als organitzadors i col.laboradors d'aquesta mítica travessa. És evident que sempre hi ha coses que acaben sortint millor o pitjor, però crec que el que no se'ls pot negar és un reconeixement a mesos d'il.lusions i esforços per a aconseguir cada any millorar la M-M. També vull felicitar als que la vau acabar, però sobretot als que no la vau acabar. La decisió de plegar, ho sé per amargues experiències, és molt dura. Quan t'atures i penses en tot l'entrenament, les despeses, els preparatius, l'esforç, els quilòmetres que portes caminats, que hauràs d'esperar un any per a tornar-ho a intentar...és una sensació difícil d'imaginar fins que t'hi trobes. ¡Ànims als que han abandonat, l'any que bé tindreu una altra oportunitat!

Entrant al tema del que volia parlar, sembla que l'assignació d'hores de sortida preocupa. I és normal, perquè de sortir dels primers a sortir dels últims hi ha força diferència. És evident que sortir abans fa que s'evitin més cues, que s'aprofiti més la llum, que els que la fan corrent no tinguin que adelantar a tanta gent, ... En canvi, sortir dels darrers no té cap d'aquests avantatges i a sobre fa que sovint, per exemple quan s’arriba als avituallaments ‘no oficials’ i tothom ja ha marxat, sembli que estàs fent la travessa quasi sol, una sensació que desanima molt.

He llegit força opinions sobre possibles alternatives a la sortida oficial i m'agradarïa comentar una mica com les veig, ja que aquest és per a mí un tema molt important; en certa manera, és la raó principal per la que aquests darrers anys he deixat d'inscriure'm a la M-M i m'agradaria poder tornar-hi l'any que vé.

Opció de repartir-ho al club excursionista quan es donés la samarreta: crec que seria una opció injusta per als que són de fora de Barcelona, que ho tindrien molt més difícil per agafar les primeres hores. A més a més, els primers dies d'inscripció el club es podria convertir en una espècie de 'El Corte Inglés el primer dia de rebaixes'. Ja prou feina i disgustos tenen els organitzadors, només els faltaria això...!!!

Opció d'internet: milloraria força l'anterior però, tenint en compte de nou que tothom intentaria ser dels primers, i veient el què ha passat quan s'han venut per internet entrades per concerts, partits de futbol o altres esdeveniments multitudinaris, em temo que no poca gent es passaria tot el dia intentant apuntar-se sense èxit, això sempre que el sistema no es col.lapsés (un clàssic). Potser seria la idea més justa, però és tècnicament complicat fer-ho bé per a evitar mals rotllos, emprenyades i sospites.

Opció d'assignar els llocs de sortida segons el temps de l'any anterior: crec que seria un gran error. El primer que provocaria és que els que la fessin per primer cop comencessin dels darrers. Més cues, menys llum, menys ambient ... no és la millor manera d'engrescar-se. A més a més, aquesta opció premiaria als esportistes d'èlit i federats i penalitzaria encara més als pobres que hi anem per a viure una aventura conscients que per a nosaltres la pregunta no és 'quan trigaré?' sinó 'aconseguiré arribar?'. Si es vol evitar convertir encara més la M-M en una cursa, aquesta opció és molt dolenta.

Opció actual: quan vaig veure que per a aconseguir una hora de sortida decent calia estar-hi cinc hores abans em va agafar com un mal de ventre. Però després de pensar-ho una mica, potser no sigui tan mala opció. És com si es digués 'vols una hora millor? doncs guanyate-la en igualtat d’oportunitats'. És una mala passada pels que treballen al matí, ho sé, però sembla ser, en general, la més equilibrada de les opcions.

Diuen que les opinions són com els culs, que tots en tenim un. Així doncs jo també voldria proposar una altra opció per a la sortida que crec que podria millorar força l'actual. La meva opció surt d'intentar esbrinar què provoca que tothom vulgui sortir el primer. Sembla clar, i varis comentaris m'ho confirmen, que als que la fan corrent els interessa sortir aviat sobretot per trobar-se menys gent a la que adelantar (a part de les qüestions d’aprofitar la llum i arribar abans a casa). Però, per l'altra banda, els que caminem crec que volem sortir abans per a aprofitar el màxim de llum (especialment des que es va canviar l'itinerari i es passa per aquest 'camí de cabres' - no crec que es mereixi ni aquest nom - per baixar a Aiguafreda, ja que no em consta que hagin tornat a canviar el recorregut des del darrer cop que la vaig fer). Parlo només per mí, és clar, però si sabés que podré fer la baixada cap a Aiguafreda amb claror (o com abans, que es feia per una pista ampla i prou bona per poder anar fins i tot sense encendre la lot) no em preocuparia ni la meitat ser dels primers en sortir. Per això crec que la millor solució hauria de tenir en compte els interessos tant dels 'corredors' com dels 'caminadors' i per això la meva proposta es basa en dues coses: adelantar l'hora de sortida i permetre que els corredors federats surtin abans que la resta. Per exemple, una possibilitat podria ser:

12.00 recollida hores federats
13.00 recollida hores de la resta
15.00 sortida dels federats
16.00 sortida de la resta

Beneficis que veig en aquesta proposta:
-menys hores esperant a Coll Formic per a tothom.
-els 'corredors' no s'haurien de preocupar d'anar adelantant als que van caminant, ni aquests es veurien molestats pels que corren.
-tant uns com els altres tindrien opcions de fer tota o bona part de la baixada cap a Aiguafreda amb claror, reduïnt el risc d'accidents i, crec, rebaixant l'angoixa i les urgències per aprofitar la llum.
-menys cues als controls i avituallaments gràcies a una sortida més esglaonada i coherent.
-sortir a les 15 hores permetria als corredors arribar a una hora més 'decent' a Montserrat (la resta de mortals sabem que pringarem tota la nit tant sí com no) i, tenint en compte que la mitja de temps sol estar entre 18 i 19 hores, això permetria que qui estés al voltant de la mitja (no, no sol ser el meu cas precisament) arribés a Montserrat sobre les 9-11 del matí, en comptes de fer-ho a les 11-13 del migdia com ara.
-els organitzadors tindrien una sortida més coherent, menys queixes al respecte, menys emprenyades pels adelantaments, menys probabilitats de que algú hi deixi un turmell baixant cap a Aiguafreda (insisteixo, per a mí el pitjor tros amb diferència de tot el recorregut), menys cues a controls i avituallaments i, crec, farien més contents tant als que volen córrer com als que no.

Inconvenients: deixant a part els inconvenients puntuals que pugui tenir algú en concret, la veritat és que hi veig pocs grans problemes.
-els controls s'haurien d'obrir abans i haurien d'estar oberts 1 hora més; però també tancarien abans i crec que els beneficis són prou grans per a que surti a compte aquesta hora suplementària.
-en principi empipa més sortir quan fa més sol, però és un inconvenient que no duraria massa temps i crec que val la pena.
-pels corredors seria una mica més problemàtic pel fet de tenir la sortida poc després de l'hora de dinar. Cadascú és un món, però crec que és un mal menor veient el que tothom, i ells en particular, guanyariem.
-els que treballen el dissabte ho tindrien una mica més just: és cert que no podrien sortir dels primers (tal i com es fa ara tampoc poden), però encara tindrien prou marge per a poder arribar a temps per sortir.
-l'autobús de l'organització hauria d'arribar a Coll Formic abans. Més des mateix, crec que no és un problema insalvable i més veient els guanys.

Així és com jo ho veig. Només és una nova opinió i una nova proposta que, com tothom que fa algun comentari a aquest foro, m'agradaria que es mirés amb el corresponent respecte. Ara que encara falta un any, és potser el millor moment per a fer totes aquelles propostes que creguem que poden ajudar als organitzadors a millorar la M-M o, si més no, a veure què opina la gent que vol tornar a anar-hi l’any que vé.

Apa, amb una mica de sort en trobem per aquests camins de Déu. Gràcies per la paciència. Ara una aspirina i com nous…

http://www.cegracia.cat/forum/viewtopic.php?t=346&sid=df355d23780d67435bedb89b36d1b628

1 comentari:

Anònim ha dit...

A mi em sembla bé tot, però com bé dius, tants caps tants barrets. A mi els trams que m'agraden més són els que passen per corriols, entre ells el de la baixada a Aiguafreda. M'encanta! Sóc com una cabra ja ho sé. El que no m'agrada és haver d'esperar a la gent que salti el graonet corresponent, després de mirar-se'l deu vegades... Però si encara possen més pistes i carreteres al recorregut, la Mm ja no m'interesserà gaire... Salut!